Wat roept de wolf op bij jou?

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 23:20

'Ben je geen wolf tegengekomen?' werd me gevraagd.

Een tijdje geleden had ik op social media een bericht geplaatst met foto’s van mijn wandeling door het Drents Friese Wold. Ik loop daar regelmatig en bijna altijd alleen. Iemand reageerde met de vraag of ik ook wolven had gezien.

Het Drents Friese Wold is sinds een aantal jaren leefgebied van de wolf. De aanwezigheid van de wolf in ons land houdt de gemoederen al enige tijd behoorlijk bezig. Ik ken mensen die om die reden niet in dit gebied, of andere gebieden, alleen durven te wandelen.

 

Dit bericht is niet bedoeld om die angst te bagatelliseren. Ook ga ik niet in op de praktische aspecten die aan de aanwezigheid van de wolf. Daar is al genoeg over gezegd en geschreven. Ik wil graag een andere invalshoek delen. Veel tegenstanders reageren heel emotioneel op de aanwezigheid wolf. Zo wordt vaak vanuit angst en/of afschuw gereageerd op de aanwezigheid van het dier. Veel mensen zien de wolf liever gaan, dan blijven. Op zich niets nieuws, want dit is door de eeuwen heen wel een duidelijk patroon. De wolf is door de eeuwen heen veel vaker opgejaagd en uitgeroeid door de mens. 

 

Het feit dat we massaal zo primair en emotioneel reageren op de aanwezigheid van de wolf, vind ik enorm boeiend. Want wat zegt dat eigenlijk over ons?

 

De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gaan er vanuit dat alle dieren bepaalde eigenschappen en gedragspatronen laten zien, waar wij levenslessen uit kunnen halen.
Voor de inheemse bewoners van Noord-Amerika is de wolf een heel belangrijk dier, die ze bijna verafgoden omdat de wolf zoveel positieve eigenschappen heeft. Eigenschappen die ze de wolf aanmeten zijn: intuïtief, speels, sociaal en zeer intelligent. Maar bovenal is de wolf bovenal de personificatie van de wilde geest.


Clarissa Pinkola Estés maakt in haar klassieke boek ’de ontembare vrouw’ (Women who run with wolven) de vergelijking tussen vrouwen en wolven. De jacht op wolven en vrouwen door de eeuwen heen, toont volgens haar opvallend veel overeenkomsten. Zo is de wolf vaak ten onrechte beschuldigd vals, agressief en verslindend te zijn.
In haar boek schets ze een beeld van het archetype van de ontembare vrouw en beschrijft ze hoe belangrijke onderwerpen voor creatieve, begaafde en diepzinnige vrouwen zijn verdwenen uit het normale leven en ook niet zijn terug te vinden in de traditionele psychologie.


Als er iets is wat de aanwezigheid van de wolf in deze tijd ons laat zien, is dat er blijkbaar nog een (collectieve) angst is voor, en onderdrukking gaande is tegen de vrije, wilde en ontembare geest.


Hoe vrij is jouw geest eigenlijk? En in hoeverre leef jij je leven vanuit onbewuste patronen die jouw in een bepaald keurslijf houden? En wat voor associaties roepen de woorden ‘wild’ of ‘ontembaar’ op? Zit daar een oordeel in? Roept het emoties op zoals angst of zelfs afschuw? 

 

De gemiddelde mens is het tegenovergestelde van wild en is juist enorm getemd en on-vrij. 

Getemd door allerlei conditioneringen en gevangen in allerlei onnatuurlijke, sociale en maatschappelijke constructen. De meeste mensen zijn het contact met hun eigen wilde geest kwijt geraakt. Ze veroordelen hun eigen wilde kant en hebben die diep verbannen naar hun schaduwkant. En sommige mensen projecteren de afschuw en angst voor de wilde geest (van henzelf en/of de ander) op de wolf. 

 

Ooit hebben wij als mens besloten om onszelf buiten (of zelfs boven) de natuur te plaatsen.

 

De werkelijkheid is dat wij als mens onderdeel zijn van de natuur, we zijn natuur. 

We zijn het alleen vergeten.

 

Mijn persoonlijke ervaring is dat de natuur een helende werking heeft en dat de kracht van de natuur kan je helpen om weer in contact te komen met je eigen ware, wilde en ontembare natuur. 

 

Wil je de helende kracht van de natuur zelf ook ervaren? Samen met anderen? Door te wandelen in de natuur over de ruigere paden naar de stille en onbekende plekjes, door stil te zijn en je ervaringen met anderen te delen? Ga dan mee tijdens de 1 daagse bezinningstocht in het Drents Friese Wold op 29 zondag oktober a.s. of zaterdag 3 november a.s. Kijk hier voor meer info.

 

(*) uiteraard betekent dit niet dat je een wolf zomaar kunt benaderen. Heb respect en houdt altijd afstand

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.